Elsősorban a nem megfelelő táplálkozásból ered a probléma: diétázók körében, akik esetleg túlsúlyuk miatt kevesebbet esznek, egyoldalúan táplálkoznak, nem a megfelelő diétát követik, esetleg vegetáriánusak, ami önmagában nem nagy probléma, de a növényi vas beépülése és hasznosulása nem tökéletes. A felgyorsult élettempó miatt még mindig sokan választják a gyorsétteremi ételeket, amik inkább elvonják a vasat a szervezetből, illetve gátolják annak felszívódását. Ilyenek pl. a kávé, tejtermékek, glutén, és minden fitát tartalmú élelmiszer (hüvelyesekben és minden gabona félében megtalálható.) Egyéb fertőzések, kiemelten a féregterheltség, jelentős vasat von el a szervezetből. Méréseim során azt tapasztalom, hogy a vashiány okainál ott szerepel az elsavasodás, ami egyértelműen a nem megfelelő táplálkozás és a stresszes életvitel következménye. A savas vér nem tudja felvenni a vasat, ebből aztán ördögi körként rengeteg tünet, léphet fel.

Milyen tüneteket tapasztalunk egy vashiányos állapotban?

Fáradékonyság, fejfájás (oxigénhiányos állapot mivel a vas szállítja az oxigént), szédülés, hajhullás, visszatérő fertőzések, stb. Ha a szervezet újra kellő mennyiségű vashoz jut, akkor legelőször ezek a tünetek kezdenek el csökkenni. Maga a vérszegénység csak több hét múlva kezd el javulni.

A vashiány kezelése, megelőzése

A hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Tudatos táplálkozással a szervezet vastartalma könnyen emelhető. Aki nem vegetáriánus, azoknak több húst, májat érdemes fogyasztani. Persze itt kihangsúlyozom, hogy nem mindenkinek jó ugyanaz az étel. Ami az egyik embernek segít, az a másiknak lassú méreg. Ha valaki nem tudja bontani az állati fehérjét, akkor az ízületei megbetegedhetnek, gyulladásos folyamatok indulhatnak be. Az ilyen típusú embereknek nem megoldás a húsok fogyasztásának megemelése, de annál inkább hatékony egy személyre szabott étrend a gyomor erősítése, felszívódási zavarok megszüntetése érdekében, amit egy biorezonancia mérés előz meg.

Ha a vashiány már létrejött, akkor a legfontosabb, hogy fény derüljön az okára. Fontos információ a cink ellátottságunk, ami a vas felszívódását segíti. Enyhe vashiánynál gyógyszerre nem feltétlenül van szükség, sokszor elég a táplálkozás módosítása és az étrend-kiegészítők szedése. Vannak már olyan folyékony készítmények, amik segítik az emésztést, és nem fogják a székletet. A vashiány kezelésének időtartama változó. Attól is függ mi volt a kiváltó ok.

Amennyiben érdekel egy fájdalommentes, tűszúrás nélküli mérés, keress bizalommal.