Puffadás, hasigörcsök, hasmenés? Megoldást jelenthet az alacsony FODMAP étrend.

Mit jelent hogy FODMAP?

Szénhidrátok kezdőbetüinek összetétele. Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. Ezek erjedő szénhidrátok, amelyek bizonyos esetekben bélpanaszokat okozhatnak  az arra érzékenyeknek.  Funkcionális állapotfemérésnél  gyakran találkozom ezzel a problémával.  Amikor valakinél azt mérem hogy a fructoz bántja a szervezetét és beszámol arról hogy igen valóban sok gyümölcsöt eszik mert az milyen egészséges! Igen DE nem mindenkinek !  Vegyük például az  őszibarackot, mangót, körtét, eperet,aszalt gyümölcsöket.  Ezekben a gyümölcsökben a fructoz tartalom sokkal magasabb mint a glükoz. Ha arányaiban egyformák lennének vagy magasabb glükoz lenne bennük akkor egy bizonyos mennyiségig feltudna szivódni a bélből. Viszont amikor a fructoz dominál akkor a fructoz többlet emésztetlenül a bélben marad és gyors erjedésbe kezd. Ezek puffadást, gázosodást, hig székletet okoznak.

De nem csak a gyümölcsökkel van ez így. Tejtermékek, gabonafélék, magvak, italok, szószok, hús termékek között is vannak magas fodmapok.

Hogyan tudok neked ebben segíteni?

Biorezonanciás étel-intolerancia vizsgálattal megtudom neked mondani mely élelmiszerek bántják a szervezetedet amit ha kihagysz  akár pár napon belül is jobban lehetsz.  Érdemes táplálkozási naplót vezetned, mert az is előfordulhat hogy bizonyos  élelmiszerek nem javasoltak de bizonyos mennyiségig jól tolerál a szervezeted . Ezt a tudást  tapasztalati úton  szerezheted meg.

A FODMAP étrendet a mért adatok figyelembevételével állítom össze. Listát adok arról amit feltétlenül kerülnöd kell legalább 6 hétig, utána lehet finomítani J Egy-egy magasabb fodmappal. A diétára inkább úgy kell tekintened mint egy célírányos és személyes táplálkozásterápia.

Bejelentkezés: infokusztormelinda@gmail.com

Tel: 0630-2092662

és Online is elérhető vagyok Mesenger, Viber

Könyv ajánló: Táplálkozás beállítás: Bartha Ákos alacsony FOODMAP étrend és gyakorlat.