A máj a testi anyagok zavartalan mozgásáért és a test működésének szabályszerűségéért felelős. A test élettani szükségletei szerint változó mennyiségű vér kering az erekben. A máj a test vér-üzeme, hiszen nem csak a vér képződését segíti, de tisztítja is azt. Nyugalmi állapotban a máj tárolja a vért, erőkifejtésnél pedig keringeti azt. A máj és a vér egyensúlya fontos.

A máj táplálja az ínakat az egész testben, és bármilyen kiegyensúlyozatlanság rossz izom- és szövetműködés tüneteit eredményezheti, mint a köszvény, íngyulladás és izomrost-gyulladás. A májban lévő vér milyensége szemmel láthatóvá válhat a körmök állapotán. Ha a vér elégtelen, a körmök puhák, repedezettek vagy töröttek. Ha a vér bőséges, mind a körmök, mind pedig az ínak erősek és rugalmasak.

A máj közvetlenül szabályozza a nők menstruációs ciklusát, mivel a vérkeringés idézi elő a havi ciklus bekövetkeztét. A máj kiegyensúlyozatlansága hozzájárulhat a PMS-hez (menstruáció előtti tünetegyüttes) és a menopauzához.

A máj kiegyensúlyozatlansága hatással lehet az epekiválasztásra és az emésztésre, ami krónikus gyomorégést eredményezhet. Ha a lép működését egy ingadozó működésű máj befolyásolja, hasmenést tapasztalhatunk. A kiegyensúlyozatlan máj jól megfigyelhető tüneteket eredményezhet a vesében, szívben, tüdőben és emésztőszervekben. Májhoz tartozik a jobb váll fájdalom, hátközepe fájdalom, alvászavarok, magasvérnyomás, aranyér, viszér, allergiák, pajzsmirigy problémák.

Forrás: Dr Bandics István Tanítóm Jegyzeteiből