A terápiás csontleves kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre. Létfontosságú esszenciális és nem esszenciális aminosavakat egyaránt tartalmazza úgynevezett „előemésztett” formában. Így például glicinben gazdag, ami segíti a gyomorsav termelődését, remekül orvosolva a refluxot is (a refluxnál kevés vagy nem megfelelő összetételű a gyomorsav, nem pedig sok, mint ahogy azt sokan a tünetetek alapján gondolják) valamint tartalmaz glutamint, ami tökéletes bélhám regeneráló, így különösen jó hatású a kontaminált (áteresztő) bélszindróma esetén. Kollagén, glükózamin, kondroitin-szulfát tartalma miatt gyógyító és védő szerepet tölt be az emberi ízületek, ínszalagok, porcok egészségében (különösen fontos fogyasztása az ízületi problémákkal küzdőknek, reumásoknak, osteoarthitis, illetve egyéb ízületi probléma esetén).

Ásványianyag (kálcium, magnézium, kálium, foszfor, ha halcsontból készül, akkor jód is) tartalma magas, ha az ásványi anyagok kioldásához szükséges almaecetet hozzáadjuk a főzés elején. Nagyon jó immunerősítő, így autoimmun betegeknek és gyerekeknek is nyugodtan adható.

Elkészítése

Velős, csontos, porcos, bőrös részeket használunk a leves elkészítéséhez (legjobb a marha és borjú- szegyporc, marhalábszár-csont, ritkacsont, kuglicsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, velőscsont, csirkeláb, marhafarok, pulykaszárny). Egy nagyobb lábasban felforraljuk a vizet, az elején hozzáadva 1 evőkanál almaecetet és a porcokat/csontokat, majd a forrás körül képződő habot leszűrjük. Sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesítjük. Mindezt 6-8-10 órán keresztül, nagyon kis lángon főzzük (takarékon, hogy a leves éppen csak gyöngyözzön. Nyugodtan lehet hagyni éjszakára is). Minél tovább fő, annál több nagyon értékes tápanyag (zsír, fehérje, kollagén, aminosavak) oldódik ki, válik szinte teljesen előemésztetté. Amikor a leves kész, leszűrjük és kiporciózzuk. Befőttes üvegben a hűtőszekrényben maximum 4-5 napig áll el. Akkor megfelelő a csontleves, ha kihűlés után bekocsonyásodik és zsírréteg ül ki a tetejére.

A terápia mellett remek szolgálatot tesz a csontleves a mindennapi főzésnél is. Minden ételbe (krémlevesek, raguk, zöldségek párolása) felhasználhatjuk „alapléként” a leveskocka helyett. Egyeseknél hasmenést okozhat, így kis adagok fogyasztásával érdemes kezdeni, majd fokozatosan növelni a mennyiséget. Már napi 1-2 dl fogyasztása hosszútávon meghozza a pozitív hatását!